Marc Van Beneden - Complex Vlaanderen (Fotografiecircuit)

22-01_MARC3

Als hij spreekt over wansmakelijk moderne kantoorbuildings en gigantische woonblokken in getto formatie, kan iedereen zich onmiddellijk enkele gebouwen voor de geest halen. Niet zo moeilijk aangezien de afgelopen decennia er behoorlijk wat exemplaren zijn opgetrokken. In vele buurten, wijken en steden drukken ze hun stempel op het uitzicht. Op de een of andere manier hebben ze een bepaalde aantrekkingskracht op deze fotograaf. Ofwel omwille van het extreem modern karakter ofwel omwille van de pijnlijk verouderde en armzalige staat waarin sommige wooncomplexen zich bevinden. Het idee dat het een werkplek of thuishaven is waarvan waarschijnlijk de doelgroepen zo extreem verschillen, is voor hem een fascinerend uitgangspunt.

Naast de “armzalige” torenbouw, hoor je vaak mensen schampere opmerkingen maken over onze chaotische en onwillekeurige samenhang van bouwstijlen en aanbouwsels. Vlaanderen lijkt een allegaartje te zijn bouwsels waar menige Vlaming van gedacht heeft dit als goede klusser tot een goed einde te kunnen brengen. Desondanks vormt dit een onuitputtelijke bron van beelden voor deze fotograaf. Ieder heeft zijn eigen stijl en idee en mocht er, tot voor kort, rustig op los klooien. Weg met de eenheidsworst van de buurlanden. Lang leve de individuele gedachte en uitwerking van ons huisje, tuintje en boompje.

In de reeks ‘complex Vlaanderen’ wil hij beide thema’s aan bod laten komen. De blokken, buildings en appartementen heeft hij getracht gestileerd weer te geven. Hij is op zoek gegaan naar lijnen en vormen in de complexen die hij dermate in beeld heeft gebracht waardoor er een nieuwe sfeer of kijk tot stand komt. Verder is hij, in de wanorde of wispelturigheid van sommige straten en buurten, op zoek gegaan naar ritmiek, reflecties en interessante schaduwen. Doorheen zijn beelden zijn soberheid en strakheid vaste parameters. Het zorgt voor een samenhang in zijn beeldenreeks.

Eigenlijk is Marc Van Beneden een zwart-wit fotograaf. Desondanks heeft hij dit onderwerp in kleur uitgewerkt omdat het juist in de verf zet hoe saai, schrijnend of extreem sober sommige onderkomens wel zijn. Het versterkt het werk in plaats van dat het je afleidt van de essentie. De bedoeling van de fotograaf is de mensen intenser te laten kijken naar hun omgeving. Door wat meer stil te staan in hun eigen buurt of stad en tijd te nemen om bepaalde plaatsen of gebouwen in alle rust te bekijken, ga je soms tot leuke ontdekkingen komen. Het geeft mensen de kans om schoonheid of bijzonderheden te ontdekken in hun eigen omgeving. En helaas … soms blijven bepaalde plekken pijnlijk triest.


Wanneer

Van di 14 december 2021 tot ma 17 januari 2022, dagelijks

Waar

CC 't Aambeeld

Della Faillelaan 34
2630 Aartselaar

Prijs

Gratis

Organisatie

Cultureel Centrum Aartselaar

della Faillelaan 34
2630 Aartselaar