Bezoek de Molen op de laatste zondag van de maand

20
mrt
2023
20210520_092749

De molen van 't Heiken

De 'Molen van 't Heiken' is de enige overblijvende molen in het arrondissement ten zuiden van Antwerpen. Het is een standaardmolen uit 1801 met gesloten voet om granen te malen. In 1957 werd de Heimolen zo zwaar door een blikseminslag beschadigd, dat de toenmalige eigenaar afzag van herstelling. Mede dankzij de financiële steun van dhr. Sheid kon het gemeentebestuur de molen aankopen en grondig laten restaureren. In 1963 werd hij terug ingehuldigd. In 1978 volgde een tweede restauratie en sindsdien is hij, samen met z'n onmiddellijke omgeving, geklasseerd. De laatste restauratie dateert van 1998. Onlangs maakte het gemeentebestuur opnieuw geld vrij voor een nieuwe restauratie. Sinds de zomer van 2022 mag de molen niet meer draaien in afwachting van nodige herstellingen. Laat dit je echter niet tegenhouden om de molen te bezoeken!

Molenaars Marcel en Alexander ontvangen je graag op de molen op de laatste zondag van de maand.

oktober tem maart: 13u30-16u30 & april tem september: 13u30-17u00

Als de molen open is, kan je gewoon vrij binnen stappen voor een kijkje of babbel met de molenaars. Zij kunnen ook een rondleiding geven, afhankelijk van de interesse duurt dit ongeveer een uur.

Groepsbezoeken op andere dagen kunnen vooraf telefonisch of per mail aangevraagd worden op het secretariaat van de cultuurdienst, 03 877 28 75 - cultuur@aartselaar.be. Wegens aankomende renovatiewerken zijn de bezoeken beperkt. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Breng je een bezoek aan de Heimolen met de familie of klas, bekijk dan zeker de brochure Molenwieken.
In de interactieve brochure leren kinderen meer over de geschiedenis en de werking van de molen. De brochure voor kinderen van 6 tot 12 jaar vind je hier. Geprinte exemplaren zijn ook beschikbaar in de molen.