© Sanne Delcroix

Laïs is terug van nooit weggeweest, met een nieuwe plaat én tournee: "Velen dachten dat wij gestopt waren"

Al bijna 30 jaar lang is Laïs een begrip, eerst binnen de folkwereld, maar gaandeweg toch in een breder spectrum. Het verhaal is nooit echt gestopt, maar het bleef wachten op een nieuwe plaat en een bijhorende tournee. Het is zover, weliswaar met een vrouwenstem minder, maar met extra veel goesting. Hun nieuwe plaat "De langste nacht" wacht op luisteraars.

"Het is 8 jaar geleden dat we nog een nieuwe plaat hebben gemaakt. We zijn in de loop van de jaren blijven optreden en zingen en we hadden onze zijprojecten, maar écht een nieuwe worp van Laïs, da's al wel even geleden, ja", zegt Nathalie Delcroix van Laïs. Jorunn Bauweraerts, de tweede overgebleven Laïs-stem zegt dat het er zat aan te komen: "Het kriebelde. Velen dachten dat wij gestopt waren, maar neen, we wilden onszelf nog eens heruitvinden en ons opnieuw in de wereld zetten."

Geen Annelies Brosens meer? "Neen, het was haar keuze om te stoppen met Laïs, ze had de behoefte om andere wegen in te slaan en nieuwe dingen te doen da's natuurlijk haar goed recht,  maar bij ons was de goesting groot om voort te doen", voegt Bauweraerts eraan toe.

Apart wel, de plaat  is gemaakt door twee koppels: Nathalie Delcroix en haar partner Bjorn Eriksson en het partnerschap Jorunn Bauweraerts en Tomas de Smet. De twee heren kennen elkaar nog van bij Zita Swoon. "We zijn de ABBA van Vlaanderen en we hebben alles bij ons thuis, in de studio in Kalmthout, gemaakt, al zat er ook een werkperiode in een huisje met een prachtige tuin in Normandië tussen. Wij werkten voort op muzikale tapijtjes die onze mannen hadden gemaakt", zegt Delcroix. "We klinken anders dan vroeger, logisch, al zijn we trouw gebleven aan de formule waarbij we de oude liedboeken vanonder het stof hebben gehaald. En de plaat is weer uitsluitend Nederlandstalig."

En zegt de single "Orion" alles? "Neen, het is allemaal nogal exotisch eigenlijk, allerlei werelden van muziek vermengen zich. Het is bijzonder, dansbaar, er zitten ook etnische accenten in, filmische klanken, er is een hoek af, een interessante combinatie en ik vind de plaat fantastisch", zegt Bauweraerts. De plaat, met de titel "De langste nacht", komt uit begin september.

We zijn de ABBA van Vlaanderen, maar dan veel exotischer en met een hoek af
Nathalie Delcroix (Laïs)

Nieuwe tijden

Dus, 8 jaar later en dat leidt tot zenuwen: "Het is zo spannend, we komen nu weer in de media, terwijl dat vroeger amper nodig was, we hadden onze fans.  De wereld is veranderd, door corona, maar ook in de muziek is er veel gewijzigd. Digitale fenomenen als Instagram of Spotify waren bij onze vorige platen nog onbekend. Heel veel jonge groepen lanceren nu gewoon een nummer, terwijl wij echt nog een volledige plaat wilden maken."

"Onze stemmen passen eigenlijk nog beter samen nu. Nu is het precies met meer warme kleuren op de stem, met meer harmonie, volwassener. Onze zijprojecten hebben daarbij geholpen." En die zijn? "In mijn geval vooral Eriksson Delcroix", zegt Nathalie Delcroix. "Maar ook Birds That Change Colour, ik heb tekenfilms en soundtracks ingezongen, en met Tine Reymer samengewerkt." Bauwaerts lijstje kan ook tellen: "Ik zong bij King Dalton, wat me toeliet te zingen zoals ik nooit eerder deed, ook Birds That Change Colour deed ik en ik heb zangworkshops gegeven."

Hopen dat de radio ons speelt. En hopen dat ons publiek nog altijd zo trouw is

Jorunn Bauweraerts (Laïs)

"Voor het eerst hebben we een videoclip gemaakt. Met speciale kostuums, heel fantasierijk, wat zot, de Elly & Rikkert in ons kwam naar boven. Het was wel plezant om te bedenken, om te maken ook, maar we zijn geschrokken van de hoeveelheid werk die daarbij komt kijken. We gaan niet elke single van een videoclip voorzien." 

"Spelen, zo snel mogelijk"

En de toekomst? "Een tournee, wat culturele centra en andere podia en volgend jaar festivals, hopen we.  En we hopen vooral dat we ook gespeeld worden op de radio. Want simpel, als de radio je al dan niet speelt, dat scheelt heel veel, dat is zo. En het publiek willen we terug. Nu, wij hebben een publiek van 3 jaar tot 99 jaar, het gaat heel breed, maar of we nu de hippe jongeren gaan aanspreken, dat durf ik te betwijfelen. Maar ons publiek is altijd trouw gebleven, dus komt het wel goed. Denken we", zeggen de beide Kempische sirenes.

"We spelen deze zomer al wat en op 28 september is er de CD-release, in de Ancienne Belgique in Brussel. We spelen trouwens met zeven mensen in totaal. We hebben het weer niet kunnen laten om er toch volk bij te nemen. Zoals Esther Lybeert, die zingt en heel wat instrumenten speelt. Tom Theuns komt gitaar spelen en Roel  Poriau zal drummen en percussie spelen. Veel volk, veel kleur, veel klanken en veel meerstemmigheid, minder goed voor onze eigen gage, maar het zal zo plezant worden. We hebben er echt ongelofelijk veel zin in, we willen zo snel mogelijk spelen."

Beluister de mini-podcast van het interview met Laïs: over de ontstaansgeschiedenis van de plaat, de zevenkoppige band, wereldberoemd zijn in Polen en de nieuwe zoektocht naar een publiek...

Meest gelezen