Milenko Djivak & Sandra Driljeux | Fotografiecircuit

MILENKO1

In het prille begin van de fotografie moest de fotograaf op zoek naar een manier om kleuren om te zetten naar een treffende zwart-wit wereld op papier. Vrij snel ontwikkelden zich technieken waarbij men kleurtonen kon verschuiven naar een scala aan grijswaarden.

Vandaag stelt dat probleem zich niet meer. We kunnen de wereld vastleggen zoals we die zien. Stilaan vergeten we de kracht van 150 jaar zwart-witfotografie: miljoenen foto’s, een complete visuele zwart-wit bibliotheek met een eigen fototaal. Een zwart-wit taal die er in slaagt kleur uit te drukken.

Maar hoe zagen die kleuren er uit? Wat is de mogelijke kleur van een beeld moest het ontwikkeld zijn in een digitale doka?

Graficus/schilder Milenko Divjak en fotografe Sandra Driljeux gaan met elkaar in dialoog, vergelijken hun ideeën over beeld en spelen die tegen elkaar uit.

Deze fotoreeks gaat over die zoektocht, de dialoog tussen de zwart-witte manier van fotografisch denken en het toevoegen van kleur. Een zoektocht die hen terug leidde naar een aantal oude ijzer-, zilver-, koper- en chroomtechnieken als cyanotypie, Van Dyck Brown, cuprotypie, gomdruk, casëinedruk, zoutdruk, albumine... om hun monochrome natuur te beheersen en het gebruik te herontdekken. Hun inspanningen om de technieken her uit te vinden en op andere manieren te combineren, openden nieuwe mogelijkheden om de ‘echte’ wereld achter hun monochrome natuur te tonen.


Wens je zelf ook deel te nemen? Check dan www.fotografiecircuit.be


 

Wanneer

Vanaf di 13 december 2022, dagelijks

Waar

cc 't Aambeeld

della Faillelaan 34
2630 Aartselaar

Prijs

Gratis