Rita Verduyckt (Fotografiecircuit)

rita_2

Voor haar reeks ‘Borderline spaces and places Walking on the dark side of life’ liet Rita Verduyckt zich inspireren door het boek ‘Borderline Times’ van psychiater Dirk De Wachter. Hoewel de Borderlinepersoonlijkheidsstoornis een vrij recent ziektebeeld is, geldt ze op dit moment toch al als meest gestelde diagnose in de geestelijke gezondheidszorg. Uiteraard is de psychiatrie een afspiegeling van de wereld waarin we leven. De Wachter schetst Borderline dan ook terecht als een ‘maatschappelijk ziektebeeld’. De symptomen als angst, eenzaamheid, agressiviteit, instabiliteit, impulsiviteit, labiliteit en zelfmoordneigingen zijn niet ver te zoeken en kenmerken zelfs onze westerse samenleving.
Rita Verduyckt zocht voor deze serie dus de donkere kant van het leven op. Ze doolde nachten rond op zoek naar metaforische plaatsen en ruimtes die voor haar de kenmerken van Borderline symboliseerden en suggereerden. Ze koos er bewust voor om geen mensen in beeld te brengen: Borderline patiënten vertonen immers geen bijzondere uiterlijke kenmerken en ze hebben evenveel gezichten als er patiënten zijn.
De fotografe is een meester in het scheppen van sfeer en in het oproepen van emoties. Haar desolate en cinematografische beelden ademen zowel kracht als poëzie uit en net daarom beklijven ze. De donkere, beklemmende en ‘unheimliche’ landschappen balanceren op de ‘grens’ tussen zwart–wit en kleur en stralen ook een zeker Belgisch surrealisme uit. Door de filmische beeldverhouding trekt ze de toeschouwer als het ware mee in haar verhaal dat de confrontatie aangaat met het ideaalbeeld van een ‘gelukkige wereld’, die nooit bestond, en die allicht ook nooit zal bestaan.


Rita Verduyckt (°1950) studeerde in 2017 af in de richting Fotokunst aan de Stedelijke Academie van Lier. Ze volgde ook een masterclass in Nederland in het kader van Breda Photo 2018. Haar reeks ‘To live on’ was 1 van de 10 geselecteerde reeksen die op het festival geëxposeerd werden. Haar voorkeur gaat uit naar landschapsfotografie, vertrekkende vanuit een gevoelsmatige achtergrond én met een maatschappelijk thema als basis.

 


Wens je zelf ook deel te nemen? Check dan www.fotografiecircuit.be

Wanneer

Vanaf vr 16 september 2022, dagelijks

Waar

CC 't Aambeeld

Della Faillelaan 34
2630 Aartselaar

Prijs

Gratis